2017. szeptember 3., vasárnap

Málnás, sajtkrémes csiga, vanília öntettel ♥

Mint legutóbb facebook-on írtam, manapság nem sok időm jut főzni sem, nemhogy süteményeket sütni. Persze ötleteim vannak, nem is kevés. Mivel komolyabb édességet tél óta nem sütöttem, gondoltam meglepem a nagylányomat, hogy a Gólyatáborban töltött 4 nap után valami különleges és szemet gyönyörködtető finomsággal várjam haza. Apa (férjem) megint hozta a formáját, megjegyezte, hogy ez a sütemény túl színes és túl világos... ? Neki mindig kell bele valami, kakaó vagy csokis rafinéria. :)) Nem akarok kérkedni, de simán kérte a kóstoló utáni következő adagot. :))
A receptet olvasva látni fogjátok, hogy mindenféle lisztet beletettem amit itthon tartok, hogy egy kicsit reformosabb és kevésbé hizlaló legyen, sőt a cukrot is eritrittel és ezerédessel váltottam ki. Viszont akik a hagyományos alapanyagokat részesíti előnyben azok is megtalálják a mennyiségeket!
Szóval csak annyit tennék még hozzá, hogy ne hagyjátok ki, és, ha esetleg kakaós, csokoládés töltelékkel készítitek sem baj, mert egyébként ez a tészta a sok vajtól valami fenséges, arról nem is beszélve milyen könnyű vele dolgozni!
Ja, még valami! Javaslom, hogy vendégvárás alkalmával készítsétek, hogy még frissiben elfogyjon, mert úgy az igazi! :)

 


Tészta:
  • 240 ml tej melegítve
  • 100 g cukor (nálam eritrit és ezerédes)
  • 30 g élesztő
  • 115 g lágy vaj
  • 2 nagy tojás
  • csipet só
  • 565 g liszt
    (Nálam: 250 g Bio tönköly fehér liszt,
    150 g Barbara lisztkeverék ami a fotón látható,
    és még 150 g Norbi Update 1-es liszt
    + még annyi tönköly fehér liszt amit felvesz, hogy ne ragadjon)

Töltelék:
  • 200 g mascarpone vagy natúr krémsajt
  • 50 g lágy vaj
  • 80 g porcukor (eritrit)
  • 2 csomag fagyasztott málna vagy eper
  • 2 púpozott evőkanál kukoricakeményítő (nálam tápiókaliszt)

Máz:
  • 20 g vaníliapuding por
  • 350 ml tej
  • 3-4 evőkanál cukor (nálam eritrit, ezerédes)




Elkészítés:
  1. A tejet melegítsük meg, de ne legyen forró.
  2. Morzsoljuk bele az élesztőt (nem kell felfuttatni), tegyük bele a cukrot, a vajat felkockázva, a két tojást kissé összekeverve és a sót. Keverjük össze egy kicsit, majd öntsük hozzá a lisztet és keverjünk rajta párat míg a tészta nagyjából összeáll, utána kézzel folytassuk a gyúrását. Ezt persze dagasztógépre is bízhatjuk, de én imádom a puha tészta tapintását és ez olyan könnyen összeállítható, hogy feleslegesnek tartottam előszedni a gépet.
  3. Mikor összeállt a tészta, tegyük egy tálba, kicsit simítsuk át olajos kézzel, majd letakarva szobahőmérsékleten kelesszük 1 órát.
  4. A mascarpone-t és a vajat keverjük ki a cukorral.
  5. A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki egy nagy téglalap formára, kb. 5 mm vastagságúra.
  6. Kenjük rá a vajas krémet, majd szórjuk a keményítővel összekevert fagyott vagy friss málnát, epret.
  7. Tekerjük fel rúdba a tésztát a hosszabbik oldalánál indulva. Éles késsel vágjunk belőle kb. 2 cm vastag szeleteket. kb. 15 db csiga lesz belőle.
  8. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egymástól kb. 1 cm-es távolságra. 30 percig újra kelesszük.
  9. A sütőt előmelegítjük, hőlégkeveréssel 180 fokra.
  10. Mikor letelt a 30 perc, 180 fokon, hőlégkeveréssel 25-30 percig sütjük.
  11. A vaníliapudingot elkészítjük, az arányok miatt sokkal lágyabb lesz mint általában.
  12. A kihűlt málnás csigákra teszünk belőle fogyasztás előtt, de porcukorral is tálalhatjuk.


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...