2011. április 30., szombat

Kreatív Blogger díjat kaptam!

Kedves Gabi és Judit lepett meg ezzel a díjjal! 2011. március 11-én indítottam a blogot és sok kedves embert ismertem meg ilyen rövid idő alatt! Nekem már ez is nagy ajándék, a díjak pedig hab a tetején, vagy eper a hab tetején!?
Köszönöm Gabinak és Mindenkinek akivel kapcsolatba kerültem a blog révén!
A díj velejárója, hogy 10 dolgot áruljak el magamról amit szeretek és adjam tovább azoknak akiket kreatívnak tartok. Az első részét szívesen teljesítem, hogy egy kicsit jobban megismerjetek, a másodikat azért nem vállalom, mert olyan sokan vagytok kreatív bloggerek, hogy nem lenne elég helyem a díjak továbbadásához, ezért küldöm mindenkinek aki az oldalamon szerepel!


Tehát 10 dolog amit szeretek:

  1. Szeretem és imádom a férjemet már 22 éve rendületlenül és a tőle kapott lányaimat!!! ♥♥♥
  2. Szeretem az őszinte, vidám, humoros, nyílt embereket!
  3. Szeretek másoknak örömet és meglepetést okozni!
  4. Szeretem a hintaágyat, de még nem kaptam! ☺
  5. Szeretem a filmeket, könyveket, a zenét és a jó beszélgetéseket!
  6. Szeretek kirándulni bárhol Magyarországon, nem vágyom külföldre, imádom a Balatont, ha nyerünk a lottón tervbe van egy vízparti nyaraló!!! ☺
  7. Szeretem, imádom a madártejet, ja, és minden édességet, vég nélkül! Nem kéne! :-D
  8. Szeretem a lakberendezést, így a kis házunk csinosítgatását!
  9. Szeretem már jó pár éve az egészséges életmódhoz kapcsolódó témákat, a családom egészségét természetes módon óvni, és rendbehozni!
  10. SZERETEK ÉLNI!

2011. április 28., csütörtök

Pite erdei gyümölccsel

Nagyon finom pitét készítettem ma, köszönhetően Beastie receptjének!!!
Nem írok többet, beszéljenek a fotók!
Ja! Csak annyit még, hogy ennek az adagnak a felét is elkészíthetjük, akkor 4 személynek bőven elegendő, 1 kerek piténk lesz.
Íme a recept:




Pite erdei gyümölccsel

Hozzávalók a tésztához:                             
  • 50 dkg liszt                                                  
  • 25 dkg margarin                                             
  • 10 dkg porcukor                                          
  • 1 vaníliás cukor                              
  • 1 sütőpor                                                      
  • 3 egész tojás és 1 tojásnak a fehérje
  • 1 tojássárgája pici vízzel keverve a sütemény tetejére kenéshez

Hozzávalók a töltelékhez:
  • 1000 g gyümölcs (fagyasztott szilva, meggy, szeder, ribizli stb.)
  • 12 dkg liszt
  • 60 ml tej
  • 12 dkg cukor



Elkészítés
  1. A puha margarint el morzsoljuk a sütőporos liszttel. Hozzáadjuk a por- és vaníliás cukrot, a tojásokat és összegyúrjuk. Hűtőbe tesszük amíg a töltelék elkészül, de lehet egész éjszakára is, így másnap is összeállítható és süthető.
  2. A töltelékhez a fagyasztott gyümölcsöket (frissel is készíthető) egy lábosba tesszük és elkezdjük melegíteni a cukor nélkül. A keletkezett levet simára keverjük tejjel és liszttel. A fazékban melegített gyümölcshöz tesszük a cukrot és felforraljuk, és kézi mixerrel kicsit pürésítjük, majd hozzáöntjük a lisztes, gyümölcsleves keveréket. Ettől besűrűsödik a töltelék.
  3. A tésztát kivéve a hűtőből 4 felé vesszük és így két piténk lesz majd.
    De, ha csak ketté vesszük a tésztát, akkor tepsibe is süthetjük egybe.
  4. Én egy cserépedényben sütöttem ezért sütőpapírt tettem az első pite alá, hogy egyben kiemelve a másikat is tudjam sütni. Persze előtte ki kell, hogy hűljön a tál.
  5. Egyik tésztát kinyújtjuk és beletesszük a formába, úgy, hogy körbe felnyúljon a tészta, így majd a töltelék nem folyik ki!  A gyümölcsös töltelék felét belekanalazzuk, eligazítjuk. Még egy tésztát formára nyújtunk és beborítjuk vele a tölteléket. Az alsó tésztát körben szépen ráhajtogatjuk.
  6. Villával megszurkáljuk, megkenjük a vízzel kevert tojássárgával. (Azért keverjük vízzel, hogy könnyebben kenhető legyen és elég legyen a két pitére. :)) Lassan sütjük, hogy az alja is átsüljön. kb. 30-40 perc. A másikat ugyanígy készítjük.
  7. Sajnos nem volt jégkrémem itthon, pedig azzal Beastie szerint  még finomabb lehet!
Jó étvágyat!

Csőben sült puliszka tojással

Sosem ettem puliszkát, de mikor ezt a receptet megláttam Ottis oldalán, elmentettem magamnak. Húsvét után pedig azon gondolkoztam mit kezdjek a maradék főtt tojásokkal - mivel kidobni sajnáltam volna -, és ráadásul gyors ebédre volt csak időm, így esett a választásom erre az egy tál ételre. A mamival (férjem anyukája) is beszélgettük a napokban, hogy ő annak idején többször készített puliszkát és nagyon szerette, hát gondoltam még egy indok az elkészítésére. Kivétel nélkül mindenkinek ízlett, sőt a mami is megdicsérte! Érdemes kipróbálni!


Hozzávalók:
  • 20 dkg kukoricaliszt
  • 5 dkg vaj
  • 7,5 dl tej és víz keveréke fele-fele arányban
  • 15 dkg reszelt trappista vagy mozarella
  • 3-4 főtt tojás
  • só, bazsalikom, zöldpetrezselyem ízlés szerint
  • kevés olívaolaj v. sima olaj
  • 1/2 kis pohár tejföl
  • bacon kockák vagy a maradék húsvéti, sonka, tarja stb. a tetejére

  1. A puliszkához felforraljuk a víz és tej keverékét, megsózzuk, majd beleszórjuk a kukoricalisztet és folyamatosan kevergetve addig főzzük, míg jó sűrű lesz. Ekkor hozzákeverjük a vajat és egy kicsit hűlni hagyjuk.
  2. Egy jénai alját olajjal kikenjük, majd a puliszka felét belesimítjuk. 
  3. A reszelt sajt felét a puliszkára szórjuk, erre hintjük a fűszereket és a tejfölt kiskanállal elosztjuk rajta (nem baj, ha nem fedi be), ezután ráigazítjuk a puliszka másik felét, majd a tetejét kirakjuk félbe vágott főtt tojásokkal (sárgájukkal lefelé),  megszórjuk a maradék sajttal, a kockára vágott baconnal és meghintjük a tetejét is fűszerekkel
  4. Előmelegített sütőbe toljuk és közepes hőfokon pirosodásig sütjük.
 Jó étvágyat!

2011. április 26., kedd

Muffin, maradék húsvéti sonkából

Biztosan sokan vannak úgy, hogy a megmaradt húsvéti sonkát, tarját, csülköt már nem szívesen tartogatják. Nekik ajánlok egy nagyon finom újrahasznosítási ötletet. Nálunk karfiolleves mellé került második fogásnak ez a rendhagyó muffin.



Hozzávalók:
  • 500 ml liszt (kb. 300 g) (én fele-fele arányban teljeskiőrlésű búza és sima lisztet használtam)
  • 2 csapott teáskanál só
  • 1 cs. sütőpor
  • 75 ml olaj
  • 250 ml tej
  • 1 tojás

Töltelék:
  • maradék sonka, tarja, csülök stb. apróra felkockázva
  • reszelt sajt (nagylyukú reszelőn)



  1. A száraz és a folyékony hozzávalókat külön-külön összekeverjük, majd a kétféle anyagot is összekeverjük.
  2. A 12-es muffinsütőformát kibéleljük papírral vagy kivajazzuk-lisztezzük.
  3. A kapszlik aljába teszünk egy kanál tésztát, arra egy nagy csipettel a sonka kockákból és a reszelt sajtból, majd újra tészta és a legtetejére ismét sajtot.
  4. Előmelegített sütőben alacsony hőfokon (nekem gázsütő 4-es majd 3-as fokozat) 20-25 perc alatt készre sütjük.
 Jó étvágyat!

2011. április 25., hétfő

HÚSVÉT

Ezeket az édes nyuszikat Kankaleenia varrta
- tudom, hogy a szívét is beleadva -, lányaimnak!
Mindannyian beleszerettünk
ezekbe a kedves arcú, bájos nyuszókba.
Köszönjük! ♥
Jöjjön pár kép a fülesekről és kicsi-nagy lányaimról,
akik nagy örömmel vették birtokukba!

Íme Rózsaszín Pöttyös és Vidám Virágos nyuszi lányok.



Anna hamar szívébe zárta ezt a rózsaszín szépséget! ♥

Eszti: "De aranyos!!!!" ♥
A nyuszi elhozta a nyarat! ♥

Kankaleen portékái között még sok szép nyuszit
és más különleges ajándékot találhat magának a kíváncsi betérő!

További Kellemes Húsvétot és sok locsolót mindenkinek!

2011. április 24., vasárnap

Rakott csirkemell

Mai ebéd a messziről jött vendégeknek! :D
Már egyszer elkészítettem és megint csak azt kell írjam,
hogy nagyon-nagyon finom főétel.

Íme a recept:




Rakott csirkemell 

Hozzávaló:
  • 700 g csirkemellfilé
  • 3 ek. kukoricaliszt
  • 1 pupozott kk. pirospaprika por
  • 1 és fél 175 grammos tejföl
  • 200-250 g bacon
  • 100-150 g trappista sajt



A csirkemellfilét vékony szeletekre vágjuk,
sózzuk és megforgatjuk a paprikás kukoricalisztben.
Egy jénaiba fektetjük, rákenjük a tejfölt,
megszórjuk a reszelt sajttal és baconnal.
Előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben
kb. 1 óra alatt készre sütjük.

Jó étvágyat!

2011. április 23., szombat

Elmaradhatatlan Húsvéti Kalácsunk!


Kellemes Húsvéti Ünnepeket
kívánok minden Olvasómnak és Blogtársamnak!






A kalács a kakaós csiga receptem tésztájából készült
kicsit több cukorral! 

Azért, hogy a tésztába legyenek kis mélyedések a dísztojásoknak,
nyers, jól megmosott tojásokat kell sütés előtt a kalácsba nyomni,
amiknek a tetejét ki kell szúrni, nehogy felrobbanjanak a sütés alatt!

2011. április 22., péntek

Tojáslikőr

Életem első tojáslikőrje, és valószínű, hogy nem az utolsó, 
mert állandóan rájárnék olyan finom lett. :D
Pedig általában nem iszom semilyen alkoholt, mert nem ízlik,
esetleg évente egyszer Baileyst vagy Bacardi Breezert.
Nagyon könnyen és hamar elkészíthető,
érdemes inkább házilag készített tojáslikőrt inni a bolti helyett!
A dicséretet is bezsebelhetjük magunknak!
A recept egy kis változtatással Aleda oldaláról van!



Hozzávalók:
  • 6 tojás sárgája, 
  • 25 dkg cukor, 
  • 2,5 dl tejszín, 
  • 3 dl tej, 
  • 2 dl vodka,
  • 2 vaníliás cukor vagy 1 vaníliarúd


A tejet felfőztem a vaníliás cukorral, (vagy a vanília kikapart belsejével) és félrehúztam a tűzről
a tojássárgákat kikevertem a cukorral és hozzáadtam a  tejszínt majd állandó keverés mellett beleöntöttem a tejbe és hagytam míg besűrűsödni. Na nem nagyon, nehogy összekapja a tojásokat a meleg.
Miután kihűlt, hozzáadtam a vodkát és üvegbe töltve hűtőben hagytam, hogy összeérjenek az ízek.
Az eredeti recept 3 dl vodkát ír, de én nem szeretem a nagyon tömény alkoholt és így csak annyi került bele ami kellemes frissítő hatású!
Ezzel várom a vasárnapi vendégeimet! Tudom, hogy nem marad egy korty sem!!! ;-D

Egészségünkre!

2011. április 21., csütörtök

Kakaós túrós kuglóf II.

Hasonlót már raktam fel Kakaós-túrós kalács néven. Ezt egy újságban találtam, most ez van első helyen a kettő közül, de ez még változhat. Attól függően kis családomnak éppen melyiket sütöm. ;D
Íme a recept:
 
Kakaós túrós kuglóf



Tésztához:
  • 400 g búzaliszt
  • 25 g friss élesztő vagy e tasak Dr. Oetker instant élesztő
  • 100 g porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 200 ml langyos tej
  • 100 g nagyon puha ráma v. vaj
  • 1 közepes tojás

Töltelékhez:
  • 500 g túró
  • 3 ek. búzadara
  • 4 ek. cukor
  • 1 egész tojás
  • 1 kk. citromlé

  • 3 ek. porcukor
  • 2 csapot ek. kakaópor


Elkészítés:
  1. A lisztet a dagasztótálba tesszük, a közepébe kis mélyedésbe kerül a cukorból egy evőkanál, a szétmorzsolt élesztő és a langyos tej. 10 perc alatt felfuttatjuk.
  2. Hozzátesszük a tészta többi alapanyagát és tésztát dagasztunk, majd hagyjuk 1 óráig vagy a duplájára kelni.
  3. Míg kel a tészta összeállítjuk a túrót. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd a citrommal folytatjuk. A túrót, búzadarát, tojássárgát összetörjük, keverjük és végül elegyítjük a habbal.
  4. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, kettévesszük, kinyújtjuk.
  5. Megkenjük a túrós krém feléve és rászórjuk a cukros kakaókeverék szintén felét.
  6. Feltekerjük és ugyanezt tesszük a másik tésztával. Ezután a két tésztarudat összetekerjük és a vajazott, lisztezett kuglóf formába igazítjuk. Fél órát kelesztjük majd hideg sütőben indítva a sütést, 160 C fokon vagy 3-as fokozaton kb. 40 perc alatt megsütjük.
  7. A tetejét a végefelé le lehet takarni nehogy megégjen.
Jó étvágyat!

Kókuszgolyó, vaj helyett diétás eperdzsemmel

A tojásokat saját kezűleg készítettem még pár éve! :D

A 100 g keksszel készült adag kalóriatartalma 607 Kcal.
Ahány golyónk lesz annyival leosztva kapjuk meg egy golyó kalóriatartalmát.

Én 4x ennyiből készítettem! :)

 Hozzávalók:
  • 100 g cukormentes darált háztartási keksz, vagy korpovit
  • 1,5 ek. édesítő
  • 1 dl tej
  • 1,5 ek. diabetikus eperlekvár! (a barack nem jó, próbáltam)
  • 10 g kakaópor
  • 1,5 ek. rumaroma
  • kókuszreszelék a forgatáshoz


 A hozzávalókat összekeverjük, ha túl lágy akkor kekszet,
ha túl kemény akkor tejet vagy lekvárt teszünk még hozzá.
Kókuszreszelékbe hempergetjük.


A 4-szeres meannyiségből 20 perc alatt kb. 53 golyót gyártottam,
tehát gyors, egyszerű, és nagyon finom nassolnivaló!
Ezt sokkal jobban szeretjük, mint a vajjal készültet!!! 

A recept Nonotól! Köszönjük!
Jó étvágyat!

2011. április 19., kedd

Tavaszi csalánfőzelék


A kertben szedtem egy kis tál friss csalánt, nem is lett belőle több mint egy adag, Nekem, próbának! Hideg vízzel leöblítettem, forrásba lévő vízbe dobtam 5 percre.
Apróra vágtam, majd lábosba 3 csapott ek. rizslisztből olajjal rántást készítettem, majd hozzádobtam a csalánt és felengedtem tejjel. Belenyomtam egy kis gerezd fokhagymát és megsóztam.
Összerottyantottam és kész!
Ez lett a mai ebédem egy tükörtojással és olyan finom lett, hogy nem vagyok észen! Direkt nem turmixoltam össze!

Már régóta készültem a kipróbálására, de az utolsó lökést Duendétől kaptam aki találóan Sárkányfűlevesnek hívta ezt az ételt. A kertünk amúgy is tele van vele!
A nagylányom és a férjem is megkóstolták, nem húzták az orrukat, ízlett mindegyiknek. Megegyeztünk, hogy  hasonlít a spenóthoz.


Tojássaláta

Játékon kívül, azért ezt a könnyű kenyérre valót is ajánlom Húsvétra. Pofonegyszerű az elkészítése, és nagyon finom! Nálunk egy nap alatt elfogyott... :D


 Tojássaláta

Hozzávalók:
  • 10 db tojás
  • 2 kis pohár tejföl
  • 1 ek. majonéz
  • 3 csapott  ek. mustár
  • só, őrölt fehér bors
  • petrezselyem
  • 2 ek. olívaolaj


Elkészítés:
  1. A tojásokat megmossuk, majd feltesszük főni sós vízben. Így könnyebben lejön a héja. 
  2. Forrástól számítva 10 percig főzzük.
  3. A főtt tojásokat hideg vízben kihűtjük, pucoljuk, felszeleteljük, kinek hogyan tetszik.
  4. Az  tojást összekeverjük a többi hozzávalóval és hűtőbe tesszük.
Jó étvágyat!

2011. április 17., vasárnap

Húsvéti ajánlat (játék)

Kedves Tücsök Bogártól kaptam egy érdekes felkérést egy érdekes játékra. Hogy miért érdekes? Hát, mert még igencsak gyér a recepttáram... de, nagyon ÖRÜLÖK, hogy húsvétra ajánlhatom a kedvenceimet azoknak akik ide betévednek!!!

A játék lényege:
Írj egy bejegyzést Húsvéti ajánlat címmel! Az ünnepre való tekintettel javasolj 5-10 ételt bármilyen kategóriában, egy feltétel van, hogy a korábban már közzétett receptjeid közül válogass!
Ha megkapod a játékot, akkor kérlek küldd tovább 10 bloggernek! De a játékot szabadon is "elviheted" nem kell megvárni, hogy hozzád is eljusson!:)
Próbálok úgy válogatni, hogy a kedvenceim és a könnyen elkészíthető, nem időigényes finomságok kerüljenek a virtuális asztalra ! :D

 
 





Nehéz választanom, mert minden ami a blogra felkerül nagy kedvenc!!!
Jó étvágyat és kellemes húsvét várást mindenkinek! ☺

2011. április 16., szombat

Márványos sütemény

Ismét Limara egyik nagyon finom süteménye került terítékre. Ezentúl állandó szereplője lesz a reggeliző asztalunknak! Szívből ajánlom mindenkinek!




Márványos sütemény kb. 24 szelet
Összesen: kb. 3864 Kcal 447 g ch

Hozzávalók:
  • 200 g puha vaj
  • 200 g kristálycukor
  • csipet só
  • 4 tojás
  • 125 g kukoricaliszt
  • 125 g finomliszt
  • 1 tk. sütőpor
  •  50 ml tej
------------------------------------------
  • 80 g finomra aprított csokoládé
  • 1 ek. holland kakaópor
  • 1 ek. tej
  • 1 kiskanál vanília aroma
  • én egy marék szeletelt mandulát is raktam a vilásgos tésztához


Elkészítés:
  1. A puha vajat a kristálycukorral egy robotgép segítségével habosra keverjük.
  2. A liszteket a sütőporral összekeverjük.
  3. A habos édes vajhoz adunk egy evőkanál lisztet, majd egyesével beledolgozzuk a tojásokat. A liszt megakadályozza, hogy a vaj kicsapódjon a tojásoktól.
  4. A liszt felét belekeverjük, ezután jön csak hozzá a tej, végül a maradék liszt. Ezt a műveletet az eredeti recept szerint fakanállal kellett volna, én véletlenül robotgéppel kevertem, de így is tökéletes lett. 
  5. Kettévesszük a tésztát és az egyik felébe vanília aromát (vagy egyéb ízesítőt, én még  szeletelt mandulát) keverünk, a másik felébe pedig a csokoládét, kakaót és az egy evőkanál tejet.
  6. Jól kivajazzuk és lisztezzük a hosszúkás gyümölcskenyér formát. Felváltva tesszük bele evőkanállal a fehér és a barna tésztát. Az alsó sor fehér tésztájára barna kerüljön és fordítva. A kanál nyelével nyolcasokat írunk a masszában, hogy szép márványos legyen.
  7. 180 fokra előmelegített sütőben 50-60 perc alatt kész. Az utolsó 10-15 percben ha nagyon barnulna le lehet takarni egy fóliával.

Jó étvágyat!

2011. április 14., csütörtök

Mami kakaós csigája

Ezt a receptet férjem anyukájától tanultam kb. 10-12 éve, mikor elkezdtem a konyhai tevékenykedésemet.
Azóta is rendszeresen használom, hol lekváros buktát, hol túrós batyut, hol fonott kalácsot készítek ebből a tésztából, szeretteim nagy örömére. Tudom rengeteg féle keltészta van a blogon, de hátha valakinek ez lesz a favorit, mert ez mégiscsak egy "Nagyi recept". :-)

Új fotó - 3013 február

Új fotó - 3013 február



Összesen kb. 3519 Kcal 587 g ch
100 g kakaós csiga 345 Kcal 58 g ch


Hozzávalók:
500 g liszt (nálam 1/3 teljeskiőrlésű búza 2/3 sima liszt)
3 dl tej
fél csomag (25 g) élesztő
3 tojássárgája
3 csapott ek. kristálycukor (kb. 70 g)
3 ek. olvasztott vaj (esetleg olaj)
1 egész krumpli megfőzve és összetörve (elhagyható)

Töltelék:
130 g porcukor
50 g kakaópor
olaj, a kakaós töltelék alá kenni

Picurnak ez is bejön!

Elkészítés:
  1. A lisztet a dagasztótálba, én a kenyérsütő üstjébe tettem, egy kis mélyedésbe teszünk a cukorból 1 evőkanállal rámorzsoljuk az élesztőt, felöntjük langyos tejjel és hagyjuk 10 percig felfutni.
  2. Ha az élesztő felhabzott, hozzátesszük a többi hozzávalót és tésztát dagasztunk, majd egy órát kelesztjük.
  3. Lisztezett felületen átgyúrjuk, kettévesszük és  félcenti vastagságúra nyújtjuk.
  4. Megkenjük olajjal, de lehet olvasztott vajjal, és megszórjuk a kakaó-porcukor keverékével.
  5. Feltekerjük és 2 cm-es szeleteket vágunk, majd a sütőpapiros tepsire fektetjük őket egymástól kb. 1 cm távolságra.
  6. Letakarva fél órát még kelesztjük, majd megkenjük egy felvert tojással és megsütjük.
  7. Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral.

Jó étvágyat!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...